کشور امریکا با مساحت 063/529/9 کلیومتر مربع (8/5 برابر ایران) و با جمعیت حدود 279 میلیون نفر از شمال به کانادا از جنوب به مکزیک از جنوب شرقی به خلیج مکزیک، دریای کارائیب و جزایر باهاما و کوبا از شرق به اقیانوس اطلس و از غرب به اقیانوس آرام محدود میشود .

این کشور دارای آب و هوائی متنوع به شرح زیر می باشد :

استوائی با تابستانهای مرطوب و گرم (نواحی جنوب شرقی مانند فلوریدا)، مدیترانه ای (کالیفرنیای جنوبی) بیابانی و نسبتاً گرم (مانند نوادا) ، بیابانی وسرد (مانند داکوتای شمالی، معتدل و مربوط دریائی (مانند کالیفرنیای شمالی و اورگان) سرد و مرطوب با تابستانهای گرم (یک چهارم خاک امریکا مانند نواحی جنوبی و دریاچه های پنجگانه)

نژادمردم امریکا 80 درصد سفید اروپائی، 12 درصد سیاهپوست و 8 درصد سایر نژادها (زرد و قرمز و …) 

دین مردم این کشور:  مسیحی 86 درصد (شامل 53 درصد پروتستان – 26 درصد کاتالیک و سایر مذاهب مسیحی 7درصد) مسلمان 2 درصد، یهودی 4 ، بودائی 2 درصد و بی دین و سایر ادیان 6 درصد

زبانرسمی انگلیسی و زبانهای رایج: اسپانیولی و فرانسه هستند

نرخ باسوادی 98 درصد است پایتخت این کشور واشنگتن و شهرهای مهم نیویورک ، شیکاگو، فیلا دلفیا، هوستون، دالاس، لوس آنجلس، دیترویت ، بوستون ، سان فرانسیکو، میامی و نیورولئان می باشند.

نوع حکومت جمهوری فدرال و دارای 50 ایالت و یک بخش فدرال (کلمبیا) تشکیل گردیده است.

سرزمین فعلی امریکا در دهه پایانی قرن پانزدهم و اوایل قرن شانزدهم با موج مهاجرت اروپائیان آغاز به ترتیب از مردم کشورهای: اسپانیا 1513، انگلستان، فرانسه، هلند و ایرلند قرن هفدهم، روسها قرن هیجدهم و کشورهای بالکان ، اسکانیاوی و لهستان قرن نوزدهم و سایر ملیتها از اواخر قرن نوزدهم در این سرزمین مستقر گردیدند پس از جنگلهای متعدد استقلال طلبانه از اوایل قرن هیجدهم شروع و در جنگ نهائی استقلال که به نبرد کارولینا موسوم است انگلستان شکست خورد (1776) و به موجب پیمان پاریس سال 1783 کشور ایالت متحده امریکا بعنوان کشوری مستقل به رسمیت شناخته شد سال استقلال ایالات متحده امریکا چهارم ژوئیه 1776 است.

وضعیت اقتصادی و تولیدات

  این کشور بعنوان اولین قدرت اقتصادی دنیا شامل:

کشاورزی، غلات، پنبه ، توتون و تنباکو، سیب زمینی ، کتان، چغندرقند، برنج، میوه جات، دامداری، گاو، گوسفند، خوک، بوفالو و ماهیگیری

معادن:نفت و گاز، اورانیوم، مس، زغال سنگ، سرب، روی، جیوه، کرم و آلومینیوم، فسفات، بوکیست، طلا، نقره، قلع، آهن، تنگستن و پتاس

صنایع:پتروشیمی، فولاد، الکترونیکی، هواپیمائی، اتمی، کشتی سازی، کاغذ سازی، جنگ افزار، شیمیائی، داروئی، نساجی و منسوجات، چوب، دخانیات، غذائی، وسایل نقلیه، ماشین آلات مختلف و توریسم

آموزش عالی در امریکا:

ایالات متحده آمریکاحدود 5800 دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی دارد که بعنوان یکی از بزرگترین کشورها با توانمندی آموزش عالی و پژوهشی در دنیا مطرح می باشد.

 در این کشور بیش از 5/۱۷ میلیون نفر دانشجو از آمریکا و تمام ملیت های دنیا مشغول به تحصیل هستند.

ارگان رسمی آموزشی این کشور وزارت آموزشاست. www.educationusastate.gov
وب سایت شورای تأئید تحصیلات عالی در امریکا: (Council for higher education accreditation)
www.chea.orgمی باشد.

برای کسب اطلاعات حدود 3968 کالج امریکائی و لیست رشته و شهریه ها میتوانید به وب سایت:

www.collegeboard.com  مراجعه فرمائید.

راهنمای کامیونیتی کالج ها بر اساس نام ایالتهای امریکا در وب سایت ذیل قابل بررسی می باشد:

www.communitg-college.org

www.communitgcollegesusa.com

  جهت کسب اطلاع و اخذ پذیرش در مقاطع بالاتر میتوانید به وب سایت  www.csumentor.com  مراجعه فرمائید.

دانشجویان فارغ التحصیل در سال ۲۰۰۷در کشور آمریکا به شرح ذیل است:

  • ۵۰٬۲۰۰ نفر دکترا(PhD)
  • ۹۱٬۶۰۰ متخصص (پزشک، دندانپزشک و …)
  • ۶۱۵٬۰۰۰ فوق لیسانس
  • ۱٬۴۷۵٬۰۰۰ لیسانس

بالاترین جمعیت تحصیل کرده دانشگاهی آمریکائی در ناحیه کلمبیا 46% و پایینترین آن ایالت ویرجینیای باختری  5/16%  است.

بودجه و اختیارات موسسات آموزش عالی در آمریکا بصورت غیر متمرکز از طریق موسسات ملی بهداشت، وزارت نیرو، بنیاد ملی علوم، دولت فدرال و ایالتی و … تامین می گردد.

بودجه دانشگاههای خصوصی نیز با سرمایه های اهدایی خیرین و شهریه های دانشجویان بین المللی و … و درصد کمی از منابع و بودجه های دولتی تأمین می گردد. دانشگاههای خصوصی برای تامین بودجه شان مرتباً در جستجوی منابع مالی گوناگون هستند

بعنوان نمونه: دانشگاه هارواردبا سرمایه ای  حدود ۲۹ میلیارد دلار از منابع صنعت ، اکتشافات و اختراع و …

بعنوان دانشگاه خصوصی و خود گردان عمل می نماید.

دانشگاه تگزاس  با سرمایه درآمدی حدود ۱۳٬۵ میلیارد دلار و دانشگاه کارولینای شمالی با سرمایه درآمدی ۴۵۰ میلیون دلار در سال باز هم از  بودجه های فدرال و ایالتی، بودجه دریافت می‌کنند.

پشتوانه مالی سیستم آموزش عالی در امریکا:

بسیاری از دانشگاههای معتبر امریکا توسعه و پیشرفت خود را علاوه بر بودجه های دولتی فرهنگ وقف می دانند مانند: دانشگاه راکفلر، شیگاکو، جانز هاپکینز و …

بسیاری از نهادهای غیر دولتی، موسسات، شرکتها و افراد خیر با حمایت مالی خود به توسعه و پژوهش دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کمک شایان می نمایند که این عمل در این سطح، هیچ جای دنیا نظیر ندارد فقط در سال 2007 میلادی دانشگاههای امریکا مبلغ 30 میلیارد دلار هدایای نقدی از خیرین دریافت نمودند. ایرانی امریکائیهای خیر نیز از این قافله عقب نمانده فقط در سال 2006 و 2007 مبالغ چشمگیری اهدا کردند به عنوان نمونه: آقای معراج 30 میلیون دلار، ندا و مانی مشعوف 10 میلیون دلار ، گیتی و علی صابریون 10 میلیون دلار، دکتر فریبرز مسیح 8 میلیون دلار، یک مهندس ایرانی در کالیفرنیا 30 میلیون دلار و …

ساختار نظام آموزشی در امریکا:

الف) تحصیلات پیش دانشگاهی: آموزش در (دبستان و دبیرستان) بصورت اجباری بوده و حداقل سن ورود 5 تا 7 سال است و پایان تحصیلات بین سنین 16 تا 18 سالگی متغیر است و در پایان تحصیلات مدرک دیپلم دبیرستان (High school diploma) اعطا می گردد.

کسانی که موفق به اخذ دیپلم نشوند با گذراندن دوره یک ترمی GED(General Educational Development)  موفق به اتمام پایان دوره دبیرستان خواهند شد.

سال تحصیلی<h3″>: مدارس سپتامبر تا جون (Sep-Jun) نظام آموزشی سالانه، سیمستری و کوارنری

ب) تحصیلات دانشگاهی:

تحصیلات عالیه در کشور امریکا برخلاف سایر کشورهای پیشرفته به سیستم دانشگاهی و غیر دانشگاهی تقسیم نمی شوند و معمولاً مستقل و متمرکز عمل می کنند.

موسسات و مراکز آموزشی عالی به ترتیب ذیل دسته بندی شده اند:

  • Research University  (درجه 1 و 2)

موسساتی هستند که مدارک دکترا را پس از یک دوره تحصیلی (تئوری) فشرده همراه با برنامه های تحقیقاتی در زمینه های مختلف ارائه میدهند.

  • Doctorate – granting universities(درجه 1 و 2)

مراکز یا موسساتی هستند که آموزشهای جامع و گسترده ای در زمینه های مختلف را ارائه می دهند ولی مدرک دکترا اعطاء نمی کنند.

  • Master  comprehensive university and colleges(درجه 1 و 2 )

این گروه شامل موسسات و مراکزی است که دوره های آموزشی و حرفه ای تخصصی در سطح کارشناسی و کارشناسی ارشد  (First – Professional degree)ارائه می دهند.

در این مراکز مدرک دکترا پژوهشی اعطاء نمی شوند

  • Baccalaureate – liberal arts

مراکزی هستند که برنامه ها و دوره های آموزشی و تخصصی را فقط در سطح کارشناسی ارائه می دهند.

  • Associate of arts colleges

مراکزی هستند که تحصیلات تکمیلی، حرفه ای و آموزشی را در سطح کاردانی ارائه میدهند و شامل Community collegesو کالج های خصوصی میباشند.

  • Professional school and other specialized institutions

این مراکز آموزشهایی در یک یا چند موضوع آموزشی یا حرفه ای ارائه میدهند ولی آنقدر جامع و کافی نیستند که در سایر رده بندی ها قرار گیرند.

مدارکی که در این مراکز اعطاء میشوند از مدرک کاردانی گرفته تا دکترای پژوهشی را شامل میشود. این مراکز عبارتند از مدارک پزشکی مستقل، مدارس مهندسی، دندانپزشکی و حقوق

  • Post secondary vocational and technical schools

شامل مراکزی است که دوره های کوتاه مدت را (کمتر از 2 سال) با مدرک دیپلم یا گواهی تخصصی حرفه ای ارائه می نمایند.

رتبه های 1 و 2 در مراکز گروه اول (Research university) مربوط به میزان بودجه ای است که دانشگاههای تحقیقاتی از دولت فدرال دریافت می کنند. ولی این رتبه در مورد سایر دانشگاهها بر حسب حجم و نوع برنامه های ارائه شده در دانشگاه می باشد.

هیچ یک از این رتبه بندی ها بر اساس کیفیت و اعتبار دانشگاه صورت نگرفته است. ساختار نظام آموزشی عالی بر اساس توسعه و گسترش کیفی و کمی، دسترس پذیری و گوناگونی رشته ها و استقلال (آزادی عمل) شکل گرفته است. دولت مرکزی هیچگونه کنترل و قدرتی بر ارزیابی مراکز آموزش عالی، تعداد اعضای هیئت علمی، برنامه و دوره های آموزشی و مدارک اعطایی ندارد. تقریباً تمامی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی چه دولتی و چه خصوصی تابع قوانین ایالتی و داخلی می باشند.

سال تحصیلی: سپتامبر تا جون (Sep-Jun) نظام آموزشی: سالانه ، سیمستری ، کوارتری 

دانشجویان خارجی برای ورود به مراکز دانشگاهی و آموزش عالی بایستی نمره قابل قبولی از آزمون TOEFL  اخذ نمایند و این نمره برای مقاطع فوق دیپلم و لیسانس حداقل TOEFL PBT 520یا TOEFL IBT 68  و برای مقاطع بالاتر (فوق لیسانس و دکترا) حداقل TOEFL PBT 560  یا TOEFL IBT 83را دارا باشند.

برای ورود به مقطع فوق دیپلم و لیسانس داشتن مدرک دیپلم یا GED  الزامی است.

دوره های تحصیلی:

  1. : Associate Degreeشامل دو سال تحصیل بعد از دیپلم دبیرستان از کالج های دو ساله یا پس از گذراندن دو سال تحصیل از یک دوره چهارساله دانشگاهی.
  2. Bachelor: شامل چهار سال تحصیل تمام وقت بعد از دیپلم دبیرستان.
  3. Master: شامل دو سال تحصیل تمام وقت است. برای ورود به این دوره دارا بودن مدرک Bachelorبا ارائه نتایج ورودی مانند GREشرط معدل و معرفی استادان الزامی است. در بیشتر دانشگاهها این دوره همراه با ارائه پایان نامه علمی است. البته گذراندن این دوره با تعداد بیشتر واحد نیز مسیر است.
  4. در کشور امریکا ارائه مدارک Engineer Degreeو Specialistنیز ممکن است. این نوع مدارک به صورت مستقل بعد از گرفتن Master  در بعضی از رشته ها ارائه میشود.
  5. Ph.Dبرای ورود به این دوره معمولاً دارا بودن مدرک Master  الزامی است. برای دوره Ph.Dگاهی مستقیماً بعد از Bachelorو بدون گذراندن Master  داده میشود.
  6. مدارک دیگر که از طرف دانشگاه های امریکا صادر میشود به قرار زیر است:

Doctor of Education – Doctor of Public Administration           

Doctor of Science – Doctor of Engineering          

معرفی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی امریکا:

الف ) دانشگاهها و مراکز آموزش عالی امریکا گروه یک (ممتاز)

ب) دانشگاهها و مراکز آموزش عالی امریکا گروه دو (خوب)

اگر چه مدارک اخذ شده از دانشگاههای گروه دو قابل ارزشیابی می باشد اما توصیه میشود در دوره های کارشناسی ارشد(Master) و دکترا (Ph.D) تنها در دانشگاههای گروه یک (ممتاز) ادامه تحصیل داده شود.

ج) دانشگاهها و مراکز آموزش عالی امریکا گروه سه (متوسط) که توسط وزارت فرهنگ و رفاه امریکا Accreditedبوده اما نامشان در فهرست گروه1و2نیست، فقط در سطحBachelor (کارشناسی)ارزشیابی می شود.

تاکنون وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری ایران بیش از 370 دانشگاه و مرکز آموزش عالی امریکا را در گروه یک و دو ارزشیابی کرده است.                           www.murt.ir

ساختار نظام آموزش پزشکی:

شرایط پذیرش در دانشکده های پزشکی و دندانپزشکی امریکا در اکثر این دانشکده ها پس از گذراندن یک دوره کارشناسی علوم پایه به عنوان دوره پیش پزشکی (4 ساله برای رشته های پزشکی و 3 ساله رشته های دندان پزشکی) و سپس در آزمون MCAT/DCATو اخذ نمره قبولی وارد دوره 4 ساله بالینی می شوند و در مجموع طول دوره پزشکی 8 ساله و دندانپزشکی 7 ساله محسوب می شوند و در پایان تحصیلات مدرک MDرا اخذ می نمایند در برخی موارد، دانشجویان پس از اخذ مدرک لیسانس علوم پایه وارد دوره 6 ساله دکترا می شوند (تلفیقی از رشته دندانپزشکی و پیراپزشکی است) که در پایان دوره مدرک D.D.S / Ph.Dرا اخذ می نمایند.

 

رشته داروسازی: معمولاً به چند روش زیر دانشجویان موفق به اخذ مدرک داروسازی می شوند:

الف) کارشناس دارو سازی 4 ساله (لیسانس)

ب) دوره 4 ساله بعلاوه دوره 2 ساله بعنوان دکترای دارو سازی

ج) دوره 6 ساله Pharm.Dکه شامل 2 سال Pre Pharm  بعلاوه 4 سال دارو سازی (مقطع دیپلم به دکترا)

د) دوره دکترای داروسازی Doctora of Pharmacy  (5 ساله پیوسته)

 

دوره های تخصصی و تطبیقی پزشکی:

متقاضیان تطبیقی برای ارزیابی مدارک تحصیلی صادر شده خارج از کشور امریکا بایستی در زمینه داشتن مهارت و مراقبت درمان بیمار و دریافت مفاهیم نظام علوم پزشکی امریکا  در  آزمون   USMLE    

( United States Medical Licensing Examination )   شرکت نمایند و بعداً مدرک تأئید شده دوره دکترای پزشکی امریکا را اخذ نمایند.

این آزمون در سه مرحله برگزار می شود.

فدراسیون هیئت های علوم پزشکی ایالات متحده امریکا FSMB  )Federation Of State Medical Board) و هیئت ممتحنه علوم پزشکی NBME     

 ( National Board Of Medical Examiners )  مسئولیت برگزاری آزمونهای USMLE  را عهده دار می باشند.

دانش آموختگان خارجی ورود به دوره های تخصصی و یا فلو شیپ از طریق برنامه خاص آموزشی و موفقیت در آزمون ECFMG

( The Educational Commission For Foreign Medical Graduates) و گذارندن 2 مرحله آزمون USMLEمی توانند به ادامه تحصیل خود در دانشگاههای امریکا در مقاطع تخصصی ادامه دهند.

نمودار نظام آموزشی در امریکا :

DOCTOR OF EDUCATION    

DOCTOR OF PUBL IC ADMIN

 

 

Ph.D

 

 

                                                 

                                                                                                        دو الی چهار سال

 

 

 

 

M.Sc.  M.A

 

 

M.Sc.  M.A

  با رساله                                                       حداقل 3 ترم  حداکثر 5 ترم                               بدون رساله

 

B.A    B.Sc   

 

 

 

 

ASSOCIATE  DEGREE

 

 

 

شروع تحصیلات دانشگاهی

 

 

علو م ریاضی
علو م ادبی

 

 

علو م طبیعی

            سه سال

 

دوره راهنمائی

 

           سه سال

 

دوره ابتدائی

 

            شش سال

 

تحصیلات ابتدائی از شش سالگی آغاز می گردد.

 

صدور آموزش عالی امریکا:

دانشگاههای امریکا در نقاط متعددی از کشورهای دنیا اقدام به تأسیس شعبات رسمی خود نموده اند تا ضمن اخذ منابع درآمدی جدید، حرکتی به سوی سرمایه گذاری و توسعه فرهنگی، آموزشی و پژوهشی خود در اقصی نقاط دنیا نمایند بعنوان نمونه میتوان به تأسیس شعب دانشگاههای امریکائی در کشورهای ذیل اشاره نمود:

انگلستان – فرانسه – چین – مکزیک – هند – ایتالیا – افریقای جنوبی – امارات متحده عربی (ابوظبی – دبی – راس الخیمه) – قطر – کویت – سنگاپور – اسرائیل – عربستان سعودی – بنگلادش – قبرس – کرواسی – کوزوو – ارمنستان – آذربایجان – تایلند و …

متقاضیان برای اخذ اطلاعات بیشتر و گرفتن ویزای تحصیلی می توانند به سایت زیر مراجعه فرمائید.

www.educationusairan.com

انواع ویزا در کشور امریکا:

J-1   ویزای تحصیل در مقاطع تخصصی

F-1  ویزای تحصیل مقاطع کارشناسی تا دکترا

F-2   ویزای تحصیلی با همراه (همسر و فرزندان)

H-1  ویزای کار در بیمارستان