راهنماى معتمد شما از 1997

جزییات قانون جديد نظام وظيفه :سربازی از 19 سالگي

سن رفتن به سربازي پسران از 18 سالگي به 19 سالگي رسيد. اين يعني پسران بايد خوشحال باشند كه يك سال ديرتر به خدمت مي‌روند.

آمارها نشان مي‌دهد كه ايران از سال 88، 425‌هزار سربازان وظيفه در خدمت دارد كه پيش از اين در 18سالگي به سربازي مي‌رفتند.
اگرچه آمارها نشان از كاهش سربازان فراري دارد اما اين آمار نشان مي‌دهد كه درصدي از پسراني كه در ايران به سن سربازي مي‌رسند رغبت چنداني براي رفتن به خدمت از خود نشان نمي‌دهند. به دنبال همين موضوع بود كه چندي پيش رييس سازمان وظيفه عمومي ناجا اعلام كرد بايد خدمت سربازي را براي جوانان خوشايند كنيم تا به امروز كه 13درصد جوانان اين سربازي را چندان خوشايند نمي‌دانند.
با اين وجود درحالي‌كه مسوولان نظام وظيفه كشور پيش از اين اعلام كرده‌اند كه آمار سربازان فراري رو به كاهش است و سربازان غايب ۱۳‌درصد از كل جمعيت سرباز نيروهاي مسلح را تشكيل مي‌دهند، معاون نيروي انساني نظام وظيفه هم آن را تاييد مي‌كند و مي‌گويد: «از نظر تعداد سرباز كم نداريم، جوانان ما به موقع به خدمت سربازي مي‌آيند و كساني كه غايب هستند چيزي در حدود سه‌درصد را تشكيل مي‌دهند.»
از اين‌رو هم بود كه مسوولان نظام وظيفه براي سربازان فراري در قانون جديد يك راه بخشودگي قايل شده‌اند: «سربازاني كه تا پايان سال 86 فرار كرده‌اند، عفو شده‌اند و به نيروهاي مسلح ابلاغ شده كه افرادي كه پس از اين تاريخ فرار كرده‌اند را به كارگيري كند و به دادگاه بفرستد و مطابق تصميم دادگاه با آنان برخورد شود.»
براساس قانون سال 63 خدمت نظام وظيفه، دوره سربازي در ايران 30 سال است. دو سال ضرورت، هشت سال احتياط و 20 سال ذخيره اول و دوم. يعني هر فرد ايراني حداقل تا سن 50 سالگي در قانون مشمول بوده است. قانون اين اختيار را به دولت داده كه اين سن تا 60 سال هم افزايش يابد. قانوني كه در 50 سال گذشته تغيير نكرده است.
به گزارش ايسنا، روز گذشته جانشين اداره منابع انساني ستاد كل نيروهاي مسلح با اعلام خبر افزايش سن سربازي براي مشمولان گفت كه اگرچه در گذشته تمام مشمولان با پايان 17 سالگي يا به عبارتي از 18 سالگي فراخوان مي‌شدند اما در قانون جديد اين امر يك‌سال به تعويق افتاد و كليه افراد با پايان 18 سالگي يا همان 19 سالگي مشمول قانون وظيفه عمومي مي‌شوند.
به گفته كمالي مشمولاني كه فراخوان مي‌شوند در صورتي كه داراي مدرك تحصيلي زيرديپلم باشند شش ماه فرصت خواهند داشت تا خود را به سازمان وظيفه عمومي معرفي كنند و در صورتي كه فرد داراي مدرك ديپلم يا بالاتر از آن باشد يك‌سال از زماني كه دانشگاه برايش فراغت از تحصيل اعلام مي‌كند. اين امر در گذشته شش ماه بود. اما آخرين تغييرات در خدمت نظام وظيفه نشان مي‌دهد كه در قانون جديد سربازي ممنوعيت صدور معافيت تحصيلي براي پذيرش دانشجو بدون كنكور در دانشگاه‌ها هم برداشته شده است.
چنين است كه جانشين اداره منابع انساني ستاد كل نيروهاي مسلح معتقد است اين قانون تاثير زيادي بر ادامه تحصيل دانشجويان دانشگاه‌هاي پيام‌نور، علمي-كاربردي، آزاد به‌ويژه در مقطع كارداني خواهد داشت.
اما تغيير ديگر در خانواده‌هايي رخ داده كه تحت پوشش كميته امداد و بهزيستي‌اند. به گفته سردار كمالي يكي از فرزندان مادران فاقد همسر تحت پوشش كميته امداد امام خميني (ره) و سازمان بهزيستي از خدمت سربازي معاف مي‌شوند. اما وجود پدر و تاهل خواهران نيز مانع از اجراي قانون براي اين دسته از مشمولان نخواهد شد. اما قانون معافيت كساني‌كه با زنان معلول ازدواج كنند از جمله مشوق‌هاي ديگر براي ازدواج است كه البته شرايطي هم دارد. «مشمولاني كه با معلولان مونث نيز ازدواج كنند به مدت پنج سال معافيت موقت و پس از آن معافيت دايم دريافت خواهند كرد و اين درحالي است كه در گذشته اين قانون تنها براي مشمولاني بود كه همسرشان پس از ازدواج دچار معلوليت مي‌شد.» همچنين سربازي افرادي كه همسرشان فوت شده باشد و فرزند كوچك داشته باشند در دايره مشموليت قرار مي‌گيرد و لغو مي‌شود. درباره اين معافيت هم يك شرط قرار داده شده: «براساس قانون يگانه مراقب و نگهدارنده پدر نيازمند مراقبت با هر سني نيز معاف از خدمت سربازي خواهد شد.»
معافيت فرزند يا برادر سربازان فوت‌شده
به گفته كمالي در قانون جديد مشمول از روز اعزام تا زمان دريافت كارت پايان‌خدمت سرباز محسوب مي‌شود و سربازاني كه در حين خدمت سربازي فوت كنند يكي از فرزندان ذكورشان از خدمت سربازي معاف است و در صورت نداشتن فرزند يكي از برادران‌شان معاف خواهد شد. خدمت سربازي براي تمامي فرزندان شهدا و مفقودالاثرها هم لغو شد. در قانون قبلي تنها يك فرزند شهيد از انجام خدمت سربازي معاف مي‌شد.
كمالي با اشاره به صدور معافيت براي فرزندخوانده جانبازان افزود: «آن دسته از جانبازاني كه بنا بر گواهي بنياد شهيد و امور ايثارگران صاحب فرزندي نيستند فرزندخوانده‌شان از خدمت سربازي معاف است. اين درحالي است كه ما در گذشته اين قانون را نداشتيم و فرزندخوانده در شمول هيچ يك از اين قانون‌ها قرار نمي‌گرفت.»
تسهيلات براي دانشجويان انصرافي و اخراجي
به دانشجويان انصرافي و اخراجي اجازه داده شد تا در صورتي كه علاقه به رشته و دانشگاه خود ندارند براي يك‌بار از تحصيل انصراف دهند و به مدت يك‌سال فرصت دارند تا به سربازی اعزام شوند.
يك سال فرصت براي مشمولان خارج از كشور
به گفته جانشين اداره منابع انساني ستادكل نيروهاي مسلح تمامي مشمولان زير ديپلم و فارغ‌التحصيلي كه پس از سال 85 از كشور خارج شده و در خارج از كشور سكونت دارند يك‌سال فرصت دارند كه خود را براي خدمت سربازي معرفي كنند.
متاسفانه افزايش حقوق سربازان بسيار ناچيز است
سردار كمالي قول افزايش حقوق سربازان را داد اما به شرط رايزني‌هايي كه بايد با دولت صورت گيرد.
كمالي از به كارگيري سربازان يتيم در محل سكونت‌شان هم خبر داد. «تمامي سربازان متاهل بايد در محل سكونت همسرشان به‌كار گرفته شوند. سربازان يتيم نيز در محل سكونت‌شان به خدمت گرفته مي‌شوند.»

 

kadi.gpadmin

About kadi.gpadmin